Terug naar artikelen

Wat is een open source CMMS?

Donderdag 16 april 2020

Open source CMMS-software? Veel mensen stellen de vraag. Om dit tot op de bodem uit te zoeken hebben we gekeken of het mogelijk is om gratis CMMS-software op het web te vinden. CMMS voor Computerized Maintenance Management Systemen als het nog nodig was om het op te roepen. Hier is het resultaat van ons onderzoek...

> Wat zijn de verschillende soorten CMMS?

De open-sourceaanduiding is van toepassing op software waarvan de licentie voldoet aan de criteria van het Open Source Initiative, met name de mogelijkheid om de broncode te benaderen, te lezen, te wijzigen en aan te vullen. De term open source wordt echter vaak gebruikt om software te kwalificeren die ook gratis wordt gedistribueerd, zelfs als de broncode ervan niet beschikbaar is voor het publiek.

Een korte uitleg van Open Source

We weten allemaal van open source software en we gebruiken er zelfs meerdere: dit is het geval met LibreOffice en Openoffice, twee office suites die een alternatief zijn voor Microsoft Office. Op het gebied van free retouching maken we kennis met GIMP en voor de ontwikkelteams zijn de Linux-systemen in Open Source. In het laatste geval is het zelfs dit besturingssysteem, een versie van UNIX, dat met kop en schouders de DataCenter-markt domineert. Zelfs het Azure platform van Microsoft gebruikt voornamelijk Linux om zijn servers te draaien voor zijn eigen toepassingen! Het is lang geleden dat Steve Balmer Linux kanker noemde...

Voor het kleine verhaal werd Linux in 1991 geschreven door een Finse student, Linus Torvalds, die het moe was om te moeten wachten op het gebruik van de UNIX-server aan de Universiteit van Helsinki. Dus schreef hij zijn eigen OS en stelde het open voor de gemeenschap. Geweldig nee!

Is er open source CMMS-software?

Dus namen we onze favoriete zoekmachine en zochten we in het Frans, "GMAO open source", in het Engels: "CMMS open source" (CMMS = Computerized Maintenance Management System).  Als gevolg van de zoekopdrachten hebben we alleen blogartikelen gevonden die zeggen dat open source CMMS'en niet bestaan. En ze hebben gelijk.

Om een goed gezicht te geven, proberen sommige artikelen zelfs links te geven naar CMMS-sites van betalende uitgevers. Niet erg serieus!

Wat is trouwens het Business Model van Open Source? Goed op deze vraag zal tijd besparen, een eenvoudige samenvatting zal volstaan :)

Maar is er dan gratis CMMS-software?

Mobiliseer ook hier de zoekmachine en zoekopdrachten. De beste antwoorden zijn te vinden in artikelen die, als we het over gratis CMMS hebben, de gratis 15-dagen of een maand durende proefversies noemen die door CMMS-uitgevers worden aangeboden. Bovendien bieden ze meestal slechts een beperkt aantal functionaliteiten. Het is niet de 15-dagen trial die de oplossing omzet in een gratis CMMS. Als we in de supermarkt een stuk kaas krijgen, is het niet de kaas die gratis is. Het is het stuk!

Sommige CMMS bieden een proefperiode van 2 maanden aan zonder beperking van de functionaliteiten, zonder enige beperking van het aantal gebruikers en zonder enige beperking van het aantal registraties. U kunt de hele applicatie in reële omstandigheden gebruiken en zelfs profiteren van gepersonaliseerde ondersteuning. En inderdaad,de CMMS proef is gratis.

De goede grap van sommige blogs, ik zou geen enkele naam noemen die geen carrière als informatieverstrekker wil beginnen, is om te adviseren, en ik citeer: "als je een gratis CMMS wilt, neem je een papier en een pen". Ze hebben het zelfs over het "papieren interview" en beschrijven de bijbehorende methode om de interviews op te nemen in een notitieboekje. Anderen noemen Excel. Nou, dit alles is echt niet serieus.

Want natuurlijk, als je het bij papier houdt of Excel gebruikt om lijsten met interventies te beheren (er is niet veel anders dat je er mee kunt doen) zul je niets uitgeven. Maar dat betekent niet dat de kosten voor uw bedrijf nihil zijn. Precies het tegenovergestelde is waar vanwege het verlies aan efficiëntie dat deze oplossingen met zich meebrengen. Deze oplossingen kunnen u veel geld kosten als uw concurrenten zich uitrusten met CMMS.

En de Return on Investment? Hoe zit het met deze beroemde ROI? Om er één te hebben, zou het nog steeds een investering moeten zijn. En als u ervoor kiest om uzelf uit te rusten met een SaaS CMMS is er geen investering nodig. U betaalt alleen voor wat u verbruikt en de oplossing is zo ontworpen dat deze extreem snel en gemakkelijk op gang komt, waardoor een lange en kostbare implementatietrajectfase wordt vermeden.

Conclusie

Geen open source CMMS-oplossingen. Geen gratis CMMS-oplossingen. En als CMMS SaaS niet gratis is, is het veel beter dan dat, want je verdient geld met de productiviteitswinst die je maakt.

Bij Yuman is het overigens onze ambitie om een ongeëvenaarde gebruikerservaring te bieden. Bekijk het meteen: probeer CMMS gratis. Binnen 2 minuten, de tijd die nodig is om je account aan te maken, ontdek je wat het nieuwste is in deze categorie van software.

U kunt ook profiteren van een demonstratie onder leiding van een van onze consultants: boek een videoconferentie

Goede ontdekking en tot ziens op Yuman.

📰 U zult ook geïnteresseerd zijn in het lezen van :

Terug naar artikelen